Halvcirkel
“Nu känns det inte ens att man lyfter”

“Nu känns det inte ens att man lyfter”

Referens: Cell Impact

Cell Impact tillverkar avancerade flödesplattor för bränsleceller och elektrolysörer. Delarna till utrustningen är mycket känslig och dyrbar. Med hjälp av en vakuumlyft kan delarna hanteras varsamt, med minimerad risk för att tappas och få skråmor.

Högteknologisk industri

Karlskoga är en stad med en industriell historia som sträcker sig långt bak i tiden. Här grundades exempelvis industriföretaget Bofors som haft bland annat Alfred Nobel som huvudägare. Staden fortsätter än idag att präglas av högteknologiska verksamheter. Ett av dem är Cell Impact, som tillverkar avancerade flödesplattor. Företaget har en egenutvecklad unik metod som formar 0,1 mm tunt stål i hög hastighet. Materialet är mycket känsligt vilket innebär att alla komponenter måste hanteras med största varsamhet under tillverkningen.

Martin Florén har jobbat som maskinoperatör på Cell Impact i 1,5 år. I sitt yrke kör han lasersvetsmaskiner och laserskär. Vid svetsstationen lyfter han ett lock som kan väga upp till 4 kg ungefär 100 gånger per dag. Trots att personalen försöker turas om vid stationerna blev jobbet till slut ganska tungt. Men det vara inte bara arbetsplatsergonomi som spelade in när Cell Impact valde att investera i lyfthjälpmedel.

“Förr lyfte vi med en sugkopp med plasthandtag. Den kunde ibland släppa locken, som är ganska dyrbara. Dessutom måste trycket vara exakt jämnt över hela plattan för att den ska svetsas bra. När vi fick problem var det ofta för att ett lock hade tappats och skadats.”, beskriver Martin.

Att lyfta ett par kilo omkring hundra gånger per dag var också utmanande.

“Det blir tungt, så är det ju. Dessutom känns det inte rätt att lyfta så dyrbara saker med ett plasthandtag. Det måste finnas en annan lösning.”

En säker lösning

För att trygga säkerheten när man hanterar lock valde Cell Impact i stället att använda sig av lyfthjälpmedel från Lifts All. Lösningen blev ett z-ok – en vakuumlyft med utbalanserad styrning som innebär att lasten känns tyngdlös. Z-oket är upphängt i en svängkran som utökar arbetsytan där verktyget kan användas. Z-oket har dessutom en säkerhetsfunktion som gör att det vid luftavbrott eller tryckfall långsamt sjunker mot marken, i stället för att falla handlöst.

“Skillnaden är enorm!” berättar Martin. “Det är som dag och natt – nu känns det inte ens att man lyfter. Det är ingen belastning överhuvudtaget. Mina kollegor uppskattar också verktyget och att det är lätt att använda.”.

Och hur har det gått med locken som ibland tappades?

“Vad jag vet har inga lock har tappats eller fallit efter att vi bytte.”, säger Martin.

  • Cell Impact tillverkar flödesplattor: mycket tunna metallplattor som används i bränsleceller och ibland även i elektrolysörer.
  • Plattorna formas genom att en tryckluftsdriven slagenhet mycket snabbt, med mycket hög precision, formar ett metallämne mellan två precisionsverktyg.
Cell impact lyftverktyg

”Det är som dag och natt- nu känns det inte ens att man lyfter. Det är ingen belastning överhuvudtaget.”

Martin Florén

Maskinoperatör Cell Impact

Cell Impact i siffror

1999 företaget grundas
6000 m2 fabriksyta
100+ anställda

Vill du veta mer?

För mer information kontakta Robin Carmerud,
Försäljningsansvarig Sverige.

Robin Carmerud

Försäljningsansvarig Sverige

08-594 769 84

070-588 37 84

Se en video på utbalansering och våra andra kontroller

Fler nyhetsartiklar