Halvcirkel
Traverser

Vad är en travers?

En travers är ett av de flexibla upphängningssystem som Lifts All erbjuder för att montera lyftverktyg. Med våra traverssystem i lättviktsaluminium flyttar du lasten säkert, precist och ljudlöst.

En travers består av ett skensystem med en upphängning. I traversbommen finns banor med åkvagnar, där det går att hänga upp ett lyftverktyg eller telfer. Med ett traverssystem glider lyftverktyget följsamt och smidigt framåt, dit du för det. På så vis finns det alltid till hands.

 

Traverser och skensystem

När använder man en travers?

En travers använder man när man vill ha stor flexibilitet att använda ett lyftverktyg eller en telfer inom ett cirkelområde. Tillskillnad från en kranarm så är traversen fast, men täcker en större yta. Traverser är mycket anpassningsbara och kan därför användas för de flesta lyftbehov. De har en flexibel spännvidd, hög lyftkapacitet och klarar alla våra lyftverktyg upp till 600 kilo.

Våra traverser är ytterst följsamma och tystgående, vilket är en förutsättning för en ergonomisk arbetsmiljö där man frekvent lyfter saker. I jämförelse med andra liknande lättraverssystem behöver operatören bara använda en tredjedel av kraften för att flytta ett objekt med vårt system. Sparade krafter innebär ofta mer effektiv hantering på arbetsplatsen.

Kundanpassade traverser

Traverserna kan monteras på en rad olika sätt beroende på hur arbetsmiljön ser ut – i tak, på vägg eller på existerande pelare. Vi tillverkar också egna skräddarsydda anordningar om taket är för högt eller om det finns andra förutsättningar i miljön som påverkar installationen av lyftsystemet. Lifts All har över 20 års erfarenhet av skräddarsydda lyfthjälpmedel, vilket gör att vi kan se möjligheterna för din arbetsplats.

Vi anpassar traverssystemets lyftkapacitet och dimension både efter vad du behöver lyfta och vart det ska lyftas. Eftersom våra skensystem är optimerade för sitt användningsområde finns det inga onödiga detaljer. Därför är våra skensystem så lätta och smidiga som de kan bli. Ihop med Bal-Trol, som gör lasten nästan tyngdlös, skapar skensystemen en optimal kombination för att lyfta last lätt och ergonomiskt.

golvmonterad travers
Golvmonterad travers
traverssystem golvmonterat spar golvyta
Golvmonterad travers som spar golvyta
takmonterat traverssystem
Takmonterad travers
Golvmonterad travers med 2 galgar

Traverser för olika takhöjd och spännvidd 

Våra traverser går att använda i utrymmen med både låg och hög takhöjd. Om det är mycket hög takhöjd så kan vi nedpendla traversen. Cirka fyra meter är ofta en optimal travershöjd, då finns det både plats att både arbeta och köra truckar under utan risk att stöta i. Systemet kan också göras extra lågbyggt för miljöer med låg takhöjd.

Traverser kan göras både långa och korta. De traverser vi monterar har ofta en spännvidd på 2-6 meter. Vi kan dock montera traverser i mycket stora, nästan obegränsade områden. Det går dessutom att modifiera skensystemet med en teleskopisk bana för att nå utrymmen utanför traversens yta. Vi kan även utföra justeringar på ditt befintliga skensystem från Lifts All, om du till exempel vill utöka det med tiden.

Olika typer av traverser 

Vi erbjuder olika typer av traverser beroende på din arbetsmiljö och hur du utför dina lyft: 

Takmonterad travers 

Traverser monteras med fördel i taket eftersom de då är ur vägen för de som jobbar på golvet. Monteringen i taket innebär att man inte behöver använda pelare eller portaler för förankring. Lokalen kan på så sätt hållas så tom som möjligt. Om taket inte har tillräckligt stor bärighet kan vi även skapa lösningar för att fästa traversen i golvet eller väggen.

Golvmonterad travers 

Traverser som är golvmonterade används ofta i lokaler där takets bärighet inte är tillräcklig. Golvmonterade traverssystem byggs antingen upp med pelare, vilket innebär stor flexibilitet i uppbyggnaden av systemet, eller så byggs de med valv vilket ger högre strukturell stabilitet. I lokaler med hög takhöjd passar golvmonterade traverssystem bättre i och med den kortare längden på telfern och stabiliteten det ger vid lyft.

Väggmonterad travers 

Väggmonterade traverser har sitt fäste i väggen. Det krävs alltså ingen särskild bärighet i taket för att fästa den.

Traverssystem för renrumsmiljöer 

Skenorna i traverssystemet är i sitt grundutförande passande för renrumsmiljöer. Med täcklister kan man täta igen spåren i skenorna, vilket förhindrar smuts från att samlas i traversen. På så vis uppfylls den standard för renlig hantering som krävs i till exempel läkemedels- och livsmedelsindustrin.

Flexibla installationslösningar för traverser 

Behöver du hjälp att hitta den traverslösning som passar dig och ditt företag bäst? Tveka inte att höra av dig till oss! Vi har skapat traverslösningar för företag i alla branscher från livsmedelsindustrin, till metallindustrin och fordonsindustrin, med mera. Vi har tillverkat lyftverktyg i nästan 40 år och har gedigen erfarenhet av kundanpassade lösningar. Kontakta oss för ett skräddarsytt förslag från våra erfarna försäljningsingenjörer.

 

Vad är det för skillnad mellan en travers, traverskran och telfer?

Travers

En travers är ett skensystem med upphängning. I traverssystemet finns balkar med banor där det finns åkvagnar. I åkvagnarna går det att hänga upp ett lyftverktyg eller en telfer.

Traverskran

En traverskran är väldigt lik en travers och har samma funktion, men tar tyngre vikter. En traverskran är normalt motordriven, medan Lifts Alls traverser drivs manuellt.

Telfer

En telfer går att hänga upp i en travers. Precis som ett lyftverktyg är en telfer också ett hjälpmedel för att lyfta. Men medan Lifts Alls lyftverktyg drivs av en tryckluftcylinder så består telfern av en vagn med ett lyftblock som drivs av en maskin. Ofta går det en kätting eller lina med en krok till telfern. Telfern kan ibland vara begränsad som lyftredskap, medan lyftverktyget är exakt anpassat efter det den ska lyfta. Ett lyftverktyg är också dynamiskt på så vis att det kan föras uppåt och nedåt på ett mjukt och steglöst sätt, medan telfern ofta är mer statisk.

Vad kostar en travers?

Vad en travers kostar beror bland annat på hur lång den behöver vara, i vilket utrymme vi installerar den och vilken lyftkapacitet den behöver ha. När det är högt i tak kan traversen behöva nedpendlas. Ifall taket inte har tillräcklig bärighet eller är svåråtkomligt kan den behöva installeras på pelare. Kontakta oss så hjälper våra kompetenta försäljningsingenjörer dig med ett offertförslag baserat på dina behov.

Vad ska man tänka på när man ska köpa en travers?

Du behöver inte tänka på något särskilt när du köper en travers från Lifts All, det räcker med att du helt enkelt beskriver dina behov för oss. Vad lyfter du och hur vill du lyfta det? I vilken miljö lyfter du? Ofta gör våra försäljningsingenjörer ett besök för att ta reda på exakt vilken konstruktion du behöver för att skapa ett så optimalt skensystem som möjligt.

Måste man gå en utbildning för att få köra travers?

Oftast tillkommer traversen som en upphängning för våra lyftverktyg. Vi erbjuder alltid en utbildning i hur våra verktyg ska användas och passar samtidigt på att justera dem efter hur de ska användas.