Halvcirkel
Publicerad 13 augusti, 2021

Varför vakuumlyft?

Vakuumlyft Basic

Att använda sig av vakuumlyftverktyg är både säkert, energisparande och billigt. Men vad är egentligen en vakuumlyft?

Vakuumlyftar- Ett av de lyftverktyg som drivs av tryckluft

Nästan alla Lifts Alls lyftar drivs av den pneumatiska cylindern Bal-Trol. Det är en telfer, en slags lyftanordning, som går på tryckluft istället för el. Vakuumlyften är ihopkopplade med Bal-Trol med hjälp av en luftslang. Vi erbjuder både mekaniska lyftverktyg– som klämmer fast lasten, och vakuumlyftverktyg– som suger fast lasten med hjälp av vakuumkoppar. När man kopplar tryckluft till ett vakuumlyftverktyg så bildas ett vakuumtryck i kopparna. Detta tryck är så pass starkt och hållbart att verktyget kan lyfta föremål upp till 600 kg.

Exakt hur mycket verktyget kan bära beror bland annat på vilken Bal-Trol modell, samt vakuumkopp, som är kopplad till verktyget.  Vi erbjuder flera olika sorters vakuumkoppar, beroende på hur det du ska lyfta ser ut.

Vakuumlyft för glas

Fördelar med en vakuumlyft

1. Lasten blir nästan tyngdlös vilket gör hanteringen ergonomisk

Det finns många fördelar med att använda sig av en vakuumlyft till Bal-Trol. En relativt liten vakuumkopp kan ofta lyfta en tung last. Kopparna får ett stadigt grepp kring lasten, vilket gör att den blir nästan tyngdlös. Det innebär att vem som helst kan lyfta mycket tunga föremål, utan att vara särskilt stor eller stark. På så vis kan de anställda spara på sina kroppar, medan företaget får en friskare och gladare personalstyrka och minskade kostnader för sjukfrånvaro. När fler personer kan utföra lyftmomenten på företaget så är det dessutom enklare att rotera arbetsuppgifter.

2. Vakuumkoppar är säkert och skonsamt mot sköra material

Lyftverktygets vakuumkoppar lämnar inga märken efter sig. Därför passar dem perfekt för att lyfta ömtåliga material. Vakuumlyftar passar oftast bäst när du behöver lyfta kompakta material med relativt tät och slät yta. Till exempel kan du använda dem för att lyfta vindrutor, plåt, kartonger eller tunnor.

Att lyfta med en vakuumlyft är mycket säkert. Även om luftflödet blir avbrutet så håller lyftverktyget kvar lasten. Vi har dessutom dubbel säkerhetsfaktor, vilket innebär att våra lyftar är testade för att klara sin maxlast med råge (lyften bör dock aldrig överbelastas).

3. Våra vakuumlyftar drivs på ett billigt och miljövänligt sätt

Till skillnad från en telfer som drivs av el, så är vår lufttelfer Bal-Trol både tystgående och energisparande. En eltelfer kan ibland låta väldigt mycket, medan Bal-Trol är helt tyst. Ibland är eltelfrar billigare i inköp, men ju mer el den förbrukar dess dyrare blir den i längden. Eftersom Bal-Trol inte förbrukar någon el alls så är den ett grönare alternativ. Tack vare vårt energisparsystem ESS är vakuumlyftarna väldigt energisnåla. De förbrukar endast 10-20 procent av energin i jämförelse med andra traditionella lyftar.

4. Vakuumlyftar är mångsidiga

Vakuumlyftar går att använda på de flesta arbetsplatser. Vi på Lifts All anpassar alltid våra lyftverktyg efter dina särskilda förutsättningar. På så sätt säkerställer vi att verktyget är optimerat för just dina behov. Idag används våra lyftsystem både inom lager och tillverkningsindustri. Där lyfter dem bland annat säckar, flaskor, lådor, dunkar, tunnor och med mycket mer. Vakuumlyftare går att använda för många arbetsmoment, som exempelvis att lyfta från rullband till pall, i monteringsprocesser eller från vagn till hylla. Vår vakuumlyft Speedy Picker är monterad på en gaffeltruck. Den används inom distribution för att lyfta paket mellan ställage och truck. Den skonar operatörens rygg och är mycket enkel att arbeta med.


Klicka på videon för att se en av våra mest populära vakuumlyftar Basic.