Halvcirkel
Publicerad 16 juni, 2021

Lyfthjälpmedel för rum med låg takhöjd

Manhattan mini

Att lyfta i ett litet rum kan ofta vara extra utmanande. Hur gör man så att personalen har utrymme att jobba på ett smidigt sätt, utan att tumma på lyfthjälpmedel?

På Växjö Centrallasarett i Kronoberg har man byggt en ny godsmottagning för inkommande paket. Lådorna levereras på pallar till ett litet godsrum med låg takhöjd. Där lyfter man upp dem på en vagn och rullar in dem genom en lucka. Att lyfta från golvhöjd upp till en höjd högre än axelhöjd anses ofta vara extra skadligt för kroppen, eftersom man måste lyfta med ryggen böjd. Därför konstruerade Lifts All en miniversion av det populära lyftverktyget Manhattan: en minitruck som lyfter lådor från golv till 177 centimeters höjd. Lyftverktyget opereras enkelt. Med ett par knapptryck aktiveras vakuumkopparna som suger fast kartongerna och lyfter dem till rätt höjd, utan att operatören behöver böja sig i obekväma ställningar.

Manhattan mini i lågbyggt skensystem

Skensystemet går upp mot tak och pelarna ligger nästan dikt an mot väggarna

När lyftverktyget var färdigställt så var det dags för installation. Lyften ska användas i ett litet godsrum, med en takhöjd på endast 240 centimeter. För att maximera lyfthöjden i det lilla utrymmet har Lifts All installerat lyftverktyget i ett lågbyggt skensystem, med en skena som ligger nästan dikt an mot taket. Skenan vilar mot fyra pelare som står med några centimeters marginal mot väggarna. Det innebär att man kan utnyttja rummet maximalt i både bredd, längd och höjd. Lyftverktyget är enkelt att flytta runt i skensystemet för att använda där det behövs mest.

Detta är bara en av många speciallösningar som Lifts All har byggt för trånga utrymmen. Andra exempel på ett lågbyggt lyfthjälpmedel är vår vakuumsäcklyft.   Men även Speedy Picker, samt våra vikarmskranar kommer åt i de flesta trånga utrymmen.